Thursday, April 23, 2009

~MICRO-c~

micro-c atau name sebenarnye microcontroller..subjek paling menarik jugak la tapi soalan final die mantap sgt2..sampai terkeluar semue teori2 yang tak sepatut nye ade, sy tulis je kat kertas tu..hahaha..gembira nye bila sebelum final dapat carry mark 42.3/50..kire tggi jugak la (bkn bodek tau)..untuk dapat kan carry mark banyak tu, banyak jugak la benda yang kne tempuh..test ade 2, grup project, presentation proposal & demo project..sy critekan satu persatu pengalaman yang perlu ditempuhi untuk dapatkan markah banyak tu (konon mantap laaa)..hahaha..
yang bestnye time test, blh bawak laptop sendiri, blh open book or note..kalau tak de laptop boleh guna komputer kat lab..sy nie ngelat skit, bawak la laptop sendiri sbb kat dalam tu mmg dh ade program yg dh wat skit2..hahaha..2 test semue nye kne wat pasal program, then simulate..after dh siap, send email to lecturer..kalau difikirkan, mcm2 boleh berlaku ms nak anta email kat lecturer tu..hahaha..cb teka ape berlaku..tak pe la, bia la rahsieeee..
nie time wat grup project plak..sy grup dengan 2 jejaka, ridhwan & nazmi..jadi bunga la kirenye kat dalam grup tu..hahaha..sebelum present proposol kne la buat program yang nak di demokan nanti..mmm..akhirnye terkeluarlah idea nak buat jam digital..kire basic la tu..sy pn try la buat program tu dl (program syok sndr)..akhirnye simulation berjaya keluarkan output tp ade sedikit kekurangan sbb count die macam keluar tak betul skit..tapi tak pe la, untuk presentation, go on je la dgn apa yang ade..bl dh hbs present, proposal diterima tanpa bangkangan.. ;-)
now, time nak buat hardware pulak..nie part plg tak suka..huhuhu..bila dh pegi kedai cytron nak beli barang, ade plak barang yang tak de..huhuhu..kami nak guna seven segment yang couple tapi yang ade kat situ cuma yang basic je..mmm..bantai je la dl sbb ingat kan function die same..esk kan hari nye, pegi menuntut ilmu dengan en. zuraimi macam mn nk develope hardware sbb mmg fail skit nk gn device2 nie..hihi..bila dh siap draw, kami pn dengan bersungguh hati, nk patri device2 tu..senget skit time nie sbb ingatkan board yang beli tu stripe board, upe nye donut board..hampessss tul..nak ringkas kan cerita..akhirnye siap jugak la hardware kami..lawaaaa...(tengok depan je tau jangan tengok belakang)
hardware yang kami buat pada mula nye..
lepas tu try burn kan program yang dh siap kat dlm board micro-c yang en syukri kasi..mmm..tak jalan..??uwaaaa..kami dh blur..nape tak nak jalan..salah sambung ke..??try again..last2 skali berjaya jugak..tapi bila connect dengan hardware kami, die still tak nak function..mmmm..kami dh buntu..pendekkan lagi cerita, kami pun ambik alternatif nak wat ats protoboard je..terpakse la beli device baru sbb yang tadi cinta dh terpatri dengan donut board yang sengal tu..hahaha..ari demo terpakse di extend sbb ramai yang tak siap..sebelum waktu demo yang sebenar, kami dh smpai kat lab..terhegeh2 skit sbb kne betul kan sikit program..dr 4 seven segment kami decrease kan jadi 3 seven segment..dari 3 kami decrease lagi jadi 2 seven segment..hahaha..last2 skali kami berjaya jugak nyalakan seven segment tu tapi ade 1 no yang macam cacat tak nak kluar..no 6 kut..lupe dh..tapi kami demo je la pe yang ada dan termampu..nasib la demo grup kami di terime sbb rupe2 nye mmg ssh pun nak buat benda tu..ade jugak kawan2 yang tak lepas..huhuhu..nie mmg cabaran bg kami sbb kesuntukan masa nak buat program & hardware..

terpakse re-solder balik component sebab masa tu confius samaada donut board atau stripe board..hehehe..

pengakhir cerita, walaupun sy dapat carry mark yang tinggi, tak semestinye sy akan dapat yang terbaik untuk keseluruhan sbb time final exam tu mmg malas nak study..hehehe..oleh itu, bak kate mr. dude, buang M increase kan R..luuu PK la sndrr..assalamualaikum..

4 gosips:

cilimerah Vs Cilihijau said...

Ye betul 2.... selagi seseorang itu mempunyai penyakit "R" atau bahasa saintifiknya dikenali sebagai "Raxokormonisiacax"" selagi itu lah sesorang itu tidak akan maju kehadapan....
Oleh sedemikian naikkan lah antibiotik "R" atau bahasa saintifiknya ""Rhixokorpodiax" untuk maju dan terus maju kehadapan....

sekian,

Mr.Dude

aimi said...

haaa..??pe yg mr dude maksudkan..??perlu kn "R" or remove "r"..hihihi

cilimerah Vs Cilihijau said...

Ye betul 2.... selagi seseorang itu mempunyai penyakit "M" atau bahasa saintifiknya dikenali sebagai "Maxropolotonomixrasivekromix"" selagi itu lah sesorang itu tidak akan maju kehadapan....
Oleh sedemikian naikkan lah antibiotik "R" atau bahasa saintifiknya ""Rhixokorpodiax" untuk maju dan terus maju kehadapan....

aimi said...

re-paste je..mr. dude pn dh jadi 'M' jugak ke..??hahaha..

Post a Comment