Tuesday, June 23, 2009

~SG SEDIM is the best~

12 Jun 2009 hingga 16 Jun 2009 adalah tarikh keramat bagi ahli JPKK yang akan mengadakan 'KURSUS PEMANTAPAN JATI DIRI JKM KTC 2009'..keramat nye tak de la sampai berpuaka..hehe..12 & 13 Jun, kem diadakan di kolej manakala 14, 15 & 16 Jun pula diadakan di Hutan Lipur Sungai Sedim, Kulim Bandar Baru, Kedah darul Aman..pada 12 & 13 tu sy tak nak komen byk sgt sbb yang tu just perbincangan antara JKM & kelab yang berada di KTC..3 slot di adakan pada 12 & 13 untuk sesi luahan apa yang berbuku di hati mereka..kemudian sama2 selesaikan masalah tersebut..insyaAllah, semester depan akan lebih harmoni berbanding semester lepas..
malam 13 hb tu, lebih kurang jam 11 ++ kami bertolak dari Dataran Kempas KTC ke Sungai Sedim, Kulim..ntah berapa kali pakcik bas tu stop sepanjang perjalanan sbb mlm tu mmg syok je tido..maklum la 2 sit duk sorang + dah makan ubat..baring terus laaa..hehehe..perjalanan mengambil masa lebih kurang 12 jam (dah sama balik kelantan dah pn)..sedar2 dah smpai sungai sedim..ngantuk ngantuk ngantuk..mcm tak nak bangun je dari kerusi bas..huhu..dari dataran parking sg sedim, kami berjalan beramai2 lebih kurang 2.5 km untuk sampai ke tapak camp..masa jalan2 tu, nampak la sungai mengalir..best nyeee..termengah2 jalan nak sampai ke tapak camp..huhu..

dlm kul 2 ptg, sy dan azmi (apek) kne jadi PIC untuk aktiviti abseiling & talantula..tak pasal2 kne naik abseiling sbb ade sorang tak cukup..teman je la..hehe..mula2 tu cam cuak gak..walaupun dh byk kali naik, still rasa berdebar..ms wat confident test tu, tak de perasaan pn..tp bl dh panjat tangga tu, mak aihhh..terketar2 gak lutut..hahaha..time nak wat 90 degree sblm turun tu, slow2 je wat sbb cam tak confident..hihi..tp sbnrnye ok je..mcm tak de pape pn, siap blh break kejap plak sbb ana (yang naik sama2 ngan sy) accident..nasib tak de pape..huhu..
next game adalah talantula..mencabar betul game tu..perlukan kesepakatan antara satu sama lain..kalau nak cite yang nie mmg tak hbs..hehehe..pastu aktiviti masak memasak..mcm biasa la, tukang masak untuk urusetia tak lain tak bukan, en mohd zaini azizan..bkn zaini ujang tau..tu naib canselor UTM..hehehe..
malam 1st day kat sungai sedim, ade aktiviti night walk (burung tukang)..yg nie sy ikut skali..gelap seeeyyyyy..lupa nak cakap kat sungai sedim nie ade TREE TOP WALK..tree top walk (macam gambar kat atas tu) nie mcm track panjang sekeliling hutan lipur sungai sedim..tinggiiii..kate nye terpanjang di Malaysia..bayangkan la, tgh2 malam buta tu kene tinggal kat atas sepanjang tree top walk tu..nsb la sy tak kne gak..sy, faza, aufa, hafiz, kahar & 2 org pekerja kat tempat tu plak duk lepak kat ujung tempat letak adik2 peserta tu..siap makan dodol & biskut lagi..nasib la bawak beg besar (beg 'mak-mak' bak kate abg azwar) ms pegi night walk tu, blh bwk makanan..hehehe..hbs gak dodol & biskut tu..laparr sbb mlm tu sejuk..ms tu tak nampak ape kat sekeliling tu..bila dah bosan sgt, sy & faza pegi jln2 usya peserta2..takut de yg terjun tree top walk ke ape ke, ssh plak urusetia..bila dh jln2 cek, ade yg duk tido..sempat lg tu..isy2..lama gak diorng kne tinggalkan kat dlm utan tu..sy pun dh tak saba2 nak blk camp site..huhu..

balik je dari night walk, semue dh ngantuk..semue peserta pun dibenarkan tido..mlm tu sy tido lewat jugak la..lebih kurang kul 3 kut sy masuk khemah..tak sempat nak lelap, zaini dh kejut..knp..??sbb ujan..huhu..kne la angakt kain kat luar & kejut kan peserta2 yg sidai kain kat luar khemah..ingat kan ujan kejap je..lebat upenye..huhu..byk la plak khemah yg bocor mlm tu termasuka lah khemah sy..terpakse la kejutkan semue dan pindah kat surau..bak kate org yang jaga kat tempat tu, kami nie membawa rahmat sbb dh 3 minggu tak ujan..mlm tu plak ujan, lebat plak tu..huhu..bangun je pg esk, ramai yg sakit2 badan..nak wat mcm mn, nsb la..suvivor..hehehe..
2nd day, peserta ade aktiviti mcm biase..kami semue dapat jalan2 kat tree top walk dan menikmati keindahan alam diwaktu pagi..kali nie baru dapat rasa yang betapa tingginye tree top walk tu..mlm tu, selamba je main lari2 kat atas tu, kali nie tak de maknenye dah..jalan pn slow2 je..bkn takut, seram je..hehehe..after dh hbs jln2 kat tree top walk, semue peserta ada aktiviti lg..management game (trust fall)..sy tak join pn game tu, sy balik ke tapak perkhemahan untuk siap kan ape yang patut..kami perap ayam utk BBQ mlm nnt..mantap la BBQ mlm tu..besttt sgt..lepas habis setelkan ayam BBQ, sy & mimi gi mandi sungai..hehehe..pegi curi2 je, pegi bising2 nnt de plak yg jeles..hehehe..
mlm tu jgk sy, aufa & meon ke Butterworth untuk hantar hafiz & sakinah balik sbb diorang nie ade praktikal..terpaksa la blk awl..sambil tu sy nak ke bank untuk clearkan cek..after kami smpai di kem, aktiviti hati ke hati diadakan..sy & abg azwar digandingkan mlm tu..part nie sy tak de ape nk share..cuma mlm tu kami nmpak katak besarrrrrrrrr..sebelum nie mmg tak pernah tgk katak sebesar tu..bayangkan la replika katak tabung yang kat kedai tu (contoh nye mcm katak aufa), tu la besar katak yang kami nmpak..kuasa Allah..
hari ke-3, kami adakan pertandingan membuat roti lilit..hahaha..yang urusetia punye, epul & zaini yang buat..pelik2 jadinye..nasib best..hehe..after dh hbs wat roti lilit, semue dikumpulkan untuk post morterm peserta..habis post morterm lbh kurang pukul 1.15..ade yg request nak mandi sungai tp tak semue yang pegi mandi sbb takut tak sempat..pukul 2 semue dah kne berkumpul..yang pastinye sy & mimi tak lepaskan peluang2 terakhir..kami pegi jugak mandi sungai walaupun masa dah suntuk..hehehe..bila lg kan..sejukkkk je air nye..best la mandi kat situ..air jernih..kejap je mandi, tak sampai setengah jam..kami pn balik semula ke tapak untuk siap2..pastu kami berjalan ramai2 untuk ke tempat parking bas..sebelum tu, kami mengambil gambar sebagai kenang-kenangan..(gambar kat bawah nie ambik kat blog abg azwar)..hehe..


~ SG SEDIM is the best~

2 gosips:

#yeRn# said...

panjaaangg nyer..juling mata i bc..hahaha

aimi said...

yern..dh ok ke mata..kne tune balik la mata tu after bace entry nie..de lg smbgn cite tu..hehehe..tune dl mata yern, nnt aimi update yg baru..kiki

Post a Comment